1. Za djelovanje antibiotika bitna je njihova stalna koncentracija u organizmu određeno vrijeme: zato se antibiotik mora piti u odgovarajućim vremenskim intervalima.
  2. Antibiotik se pije određen broj dana, uglavnom cijelo pakiranje, da bi infekcija u potpunosti nestala. Često se događa da osoba popije samo nekoliko tableta antibiotika dok ne počne njegovo djelovanje i onda prekine terapiju, jer se počinje osjećati bolje. Infekcija se u takvim slučajevima smanjila, ali nije nestala, a antibiotik je izložen bakterijama koje su ostale te na njega mogu stvoriti rezistenciju. U tom slučaju infekcija se vraća obično u jačem obliku koji će biti teže liječiti.
  3. Potrebno je obratiti pažnju i na uzimanje antibiotika s obzirom na obrok i rok trajanja (antibiotski sirupi za djecu se pripremaju neposredno prije izdavanja u ljekarni i imaju kratki rok trajanja). Moraju se protresti prije uporabe, a neki se moraju držati u hladnjaku. Sve informacije o pravilnoj primjeni i čuvanju antibiotika pacijent treba dobiti prilikom izdavanja lijeka u ljekarni.